Het hout van de walnotenbomen kunnen gebruikt worden om walnoothout van te maken. Hier kunnen dan muziekinstrumenten, meubels, vloeren en fineer van gemaakt worden.
Een groot voordeel van walnoothout is dat het niet krimpt of groeit onder bepaalde weersomstandigheden. Verder is het hout relatief makkelijk te bewerken en mooi af te werken. Bij het bewerken van walnoothout, moet rekening gehouden worden met het zaagsel, dit kan bij sommige mensen irritaties geven aan de huid, neus en/ of ogen. Een oplossing hiervoor is dat als je walnoothout wilt bewerken, een mondkapje opdoet tegen het zaagsel.
Kleur walnoothout
De kleur van het walnoothout hangt sterk af van waar het vandaan komt. Zo is Amerikaans walnoothout donkerder dan het Europese. In Europa is Italiaans walnoothout het lichtst van kleur. Walnoothout geeft over het algemeen wisselende kleurschakeringen met een warme en luxe uitstraling.
Bij de Amerikaanse Juglans Nigra kan je verschillende kleuren hout krijgen. Het ligt eraan van welke laag je het hout haalt. De buitenste laag, het spinthout, is lichter van kleur dan de binnenste laag, het kernhout. Het kernhout van de walnootboom heeft een chocoladebruine tint.
Fineer
Fineer is een laagje hout van hoge kwaliteit dat op goedkoper hout is geplakt. Fineer wordt ook vaak gebruikt als panels, of aan de binnenkant van een auto. Zo kan je op een betaalbare manier toch een luxe uitstraling krijgen.
Een vloer van walnoothout
Een vloer helemaal gemaakt van walnoothout bestaat! Het geeft je inrichting een warme en luxe gevoel, maar een vloer van walnoothout heeft meer voordelen dan een vloer van een andere houtsoort. Walnoothout reageert amper op vocht, en je hoeft ook niet bang te zijn dat je vloer lelijk wordt door insecten. Walnoothout is ook heel duurzaam, het kan echt jaren meegaan. Wat ook handig is, is dat een vloer van walnoothout maar weinig verzorging nodig heeft ten opzichte van andere houtsoorten. Het schoonmaken van de vloer gaat makkelijk met een dweil omdat het hout het water niet in zich opneemt. Krassen op de vloer zul je ook niet zo snel zien en dit komt doordat het hout er aan de oppervlakte hetzelfde uitziet als eronder. Ook door de verschillende kleurschakeringen zijn de krassen iets minde snel zichtbaar dn op andere houten vloeren.