Walnotenboom

Er bestaan verschillende soorten walnotenbomen. Ze komen over de hele wereld voor en zijn allemaal van dezelfde familie: Juglandaceae, of te wel: okkernootfamilie.

Elke soort heeft zijn eigen vrucht. De grootte en de vorm van de vruchten verschillen van elkaar. De vrucht van de Juglans Regia heeft de bekendste noot: de walnoot of okkernoot. De walnotenboom zoals wij die kennen, komt oorspronkelijk uit Aziƫ en Zuid Europa. In Noord Europa is de walnotenboom geplant.

Een andere bekende soort is de Juglans Nigra. Deze boom komt uit het oosten van Noord Amerika.
Walnoteboom stam

Walnotenboom en de Romeinen

Het zijn de Romeinen aan wie we te danken hebben dat de walnotenboom nu ook bij ons kan groeien. De Romeinen verbouwden verschillende soorten walnotenbomen, om zo tot een soort te komen die goed gedijt in Europa. De beste soort bleek toch wel de Perzische soort.

De walnotenboom heeft een mooie boogvorm en ziet er exotisch uit. Vandaar dat je deze bomen veel bij kastelen en in stadsparken aantrof. Ook op boerderijen was de walnotenboom vaak te vinden. Op boerderijen was de walnotenboom meer van functionele waarde. De walnotenboom houdt namelijk insecten zoals muggen weg. Zorgt voor schaduw voor de dieren. En ook niet geheel onbelangrijk: de noot zelf gaf een goede opbrengst als handelswaar.

In het oude Rome was deze noot een ware delicatesse. Alleen de rijke mensen konden deze noten kopen, want ze waren erg duur.

Walnotenboom en ons klimaat

Tegenwoordig gedijt de boom goed in ons koudere klimaat, maar dit heeft wel een paar eeuwen geduurd voordat het zo ver was. Van oorsprong is de walnotenboom een gebergteboom, maar toch kan hij niet goed tegen vorst. Wanneer de eerste zonnestralen van de lente schijnen, is het merkbaar dat de walnotenboom eigenlijk van uit een warmer klimaat afkomt. Als de blaadjes weer aan de boom beginnen te groeien, en er nog een verlate vorst komt, is de hele walnotenoogst van dat jaar verpest. De boom zal nog wel walnoten geven, maar veel minder.

In Nederland is het tegenwoordig goed mogelijk om walnotenbomen te kweken. Hiervoor zijn er zelfs speciale soorten walnotenbomen gekweekt die goed bestand zijn tegens ons grillige klimaat.