De Juglans Regia komt oorspronkelijk uit Zuid Europa en Azië. In Noord Europa is de walnotenboom geplant. De Juglans Regia is een grote boom die redelijk snel groeit. Bij de wilde soort kan het wel 15 jaar duren voordat hij vruchten geeft. Deze walnotenboom kan erg oud worden. De boom wordt gemakkelijk 400 tot 600 jaar oud.
Botanische naam Juglans Regia
De botanische naam van walnotenboom is: ‘Juglans Regia’. Dit is gebaseerd op het Latijnse ‘Joris Glans’, wat ‘noot of eikel van Jupiter’ betekent. ‘Juglans’ is hier een samentrekking van. ‘Regia’ komt van ‘Rex’ en betekent ‘koninklijk’.
Er bestaan veel verschillende soorten van de Juglans Regia. Een aantal daarvan komen van Nederlandse bodem.
Nederlandse Juglans Regia soorten
Door de eeuwen heen zijn er Nederlandse walnotenboom rassen gecultiveerd. De belangrijkste vind je hieronder.
Juglans Regia Buccaneer
Deze boom is een Nederlandse soort en komt uit Limburg, Neer. De boom is winterhard en een zelfbestuiver. De Buccaneer heeft echter zoveel stuifmeel, dat er ook andere walnotenbomen mee bestuift kunnen worden, zoals de Broadview. De productiviteit van de walnoten is matig, De vruchtzetting wordt beter als er ook bestuiving van andere Buccaneers plaatsvindt. De boom krijgt vanaf ongeveer 8 jaar vruchten en de Buccaneer is weinig ziektegevoelig. De vruchten rijpen in de 2de of 3de week van oktober.
Juglans Regia Axel
De boom is afkomstig van België/ Nederland. De boom groeit niet zo groot en geeft al na 1 of 2 jaar vruchten. De boom kan goed tegen de zoute Zeelucht. De boom is goed productief. De walnoten van de Axel worden ook ‘vuistnoot’ genoemd omdat ze zo groot zijn. Waarschijnlijk geeft deze boom de grootse walnoten. De walnoten worden meestal vers gegeten omdat ze slecht bewaarbaar zijn.
Juglans Regia Coenen
De Juglans Regia komt uit Nederland, uit Veghel. Bij nachtvorst is er kans op schade. Deze soort heeft geen last van bladvlekkenziekten. De b oom kan zichzelf bestuiven, maar om veel vruchten te krijgen is bestuiving van een wandere walnotenboom noodzakelijk. De Broadview zou een geschikte bestuiver kunnen zijn. De walnoot van de Coenen is groot en langwerpig.
Buitenlandse Juglans Regia soorten
Naast de Nederlandse soorten, bestaan er ook nog een groot aantal gecultiveerde walnotenboom rassen, welke ook erg populair zijn in Nederland.
Juglans Regia Broadview
De Broadview is afkomstig van Canada. De Broadview is winterhard en groeit langzaam. De Broadview wordt ook niet zo groot als de andere soorten en daarom geschikt voor kleinere tuinen. Al vanaf jonge leeftijd geeft de boom vruchten. De vruchten zijn langwerpig met weinig groeven. De walnoten van deze boom hebben een iets bitterachtige smaak. De boom is apomictisch, dat wil zeggen dat de boom vruchten kan krijgen zonder dat er een bestuiving nodig is. De boom is productiever wanneer hij wel bestuift wordt. De bestuiving kan ook van een andere soort komen, bijvoorbeeld de Buccaneer. De vruchten zijn rijp in eind oktober/ begin november. De Broadview doet het ook goed in Nederland.
Juglans Regia nr 16
De nr 16 is afkomstig van Amerika, Michican. Deze boom is een zaailing van Rita. De takken van de nr 16 kunnen tot aan de grond hangen. De boom is goed vruchtbaar en weinig ziektegevoelig. De walnoten rijpen in oktober. De walnoten zijn groot, langwerpig en met diepe groeven.
Juglans Proslavski
De Proslavski is afkomstig uit Oost Europa, Bulgarije. De boom kan erg hoog groeien, hij kan een hoogte bereiken van wel 30 meter! De Buccaneer is geschikt om de Proslavski te bestuiven. De boom is weinig ziektegevoelig. De smaak van de vruchten zijn goed. De walnoten zijn langwerpig, de noten zijn groot en de schaal is dik.
Juglans Parisienne
De Parisienne is afkomstig van Frankrijk. De boom is laat vruchtbaar en is heel winterhard. Een goede vruchtzetting krijg je door een goede bestuiver in de buurt van de Parisienne neer te zetten. De walnoten zijn groot en hebben een dunne schaal.
Juglans Regia Sierbomen
Van de Juglans Regia walnotenbomen bestaan er ook bomen die voor de sier gebruikt worden. Door de vorm van het blad of de kleur worden de volgende soorten gebruikt als sierboom.
Juglans Regia Purpurea
Blijft een kleine boom, na ongeveer 10 jaar heeft hij een hoogte van 4 meter bereikt. De bladeren van de boom hebben een prachtige rode kleur. De boom is weinig winterhard en geeft niet veel walnoten. De bolsters zijn roodpaars van kleur. De vruchten zijn wel te eten, maar deze boom wordt vooral als sierboom geplant. De Purpurea is pas in 1938 ontdekt en vrij zeldzaam.
Juglans Ragia Laciniata
Deze boom wordt maximaal 4 meter. Binnen enkele jaren krijgt de Laciniata al goede vruchten. Ook de winterharheid is goed van deze boom. De bestuiving met andere bomen is goed. De boom wordt niet geplant om zijn vruchten maar als sierboom. De bladeren van de Laciniata hebben een mooie frisgroenen groeien aan mooie sierlijke takken.